Sunday, January 14, 2007

Albanytt 14. januar 2007

____________________________________________

A L B A N Y T T

Uavhengig nyhetsbrev om Latin-Amerika

14. januar 2007

http://albanytt.blogspot.com/

____________________________________________


INNHOLD

1. Nicaragua blir del av ALBA
2. Brasil forsvarer Hugo Chavez
3. Bolivia seksdobler gruveskatt
4. Peru: Radikale tar over fylker
5. ALBA utvider bistanden til Bolivia
6. Oljenasjon velger miljøet
7. Stenger amerikansk militærbase


###


1. Nicaragua blir del av ALBA

Daniel Ortega, Nicaraguas nye president, undertegnet den 11. januar et dokument som skal gjøre landet til fullverdig medlem av ALBA-samarbeidet. ALBA er en allianse som søker å fremme rettferdig handel og solidarisk samarbeid fremfor kapitalistisk frihandel. Alliansen består foreløpig av Venezuela, Cuba og Bolivia.

Som første tiltak for å hjelpe Nicaragua å bekjempe fattigdommen, lover Venezuela å forsyne landet med rimelig olje, utbygging av kollektivtransport og styrking av landets elektrisitetsnett. Venezuela skal også finansiere byggingen av 200.000 boliger og utbygging av industri i landet. Cuba bidrar med alfabetiseringsbrigader, synsoperasjoner, legehjelp og vaksinasjonsprogrammer.

(Miami Herald / Albanytt)


###


2. Brasil forsvarer Hugo Chavez

Marco Aurelio Garcia, talsperson for regjeringen i Brasil, forsvarer i en uttalelse Venezuelas rett til å nasjonalisere sine naturressurser og avviste påstandene om at Hugo Chavez' regjering går i autoritær retning. "Med privatiseringsbølgen i regionen de siste 20 årene, har folk begynt å tenke at 'nasjonalisering', 'statseiendom' er stygge ord. De er ikke det". Garcia betegnet forbindelsene mellom Caracas og Brasilia som "svært tette". Om beskyldningene om at Venezuela går i retning autoritarisme, sa han: "AtVenezuela vedtar eller ikke vedtar at en president kan bli gjenvalgt fremstår ikke for meg som noe stort problem". Han viste til at dette er vanlig i mange demokratiske land.

(Infobae.com)


###


3. Bolivia seksdobler skatt

Bolivia planlegger å øke skattene for utenlandske selskaper involvert i den viktige gruvedriften i landet med nesten 600%. Selskaper som ikke betaler skatter vil bli utvist, og staten kan komme til å ta over enkelte områder. Gruveminister Guillermo Dalence sier til den bolivianske dagsavisen La Razon at landet bare mottok 45 millioner dollar i skatt fra gruvesektoren i fjor, mens eksporten fra denne sektoren lå på over en milliard dollar samme år. Målet er å
øke inntektene til cirka 300 millioner dollar per år.

Regjeringen i Bolivia har tidligere økt den statlige kontrollen over sine gassressurser, de nest største i Sør-Amerika, noe ventes å bidra til store ekstrainntekter i statskassen i årene fremover.

(Mining Journal / Albanytt)


###


4. Peru: Radikale tar over fylker

Hernan Fuentes tok ved inngangen av det nye året over som guvernør i det sør-østlige fylket Puno i Peru. Fuentes er erklært revolusjonær og sier at fylket han skal lede vil basere seg på støtte fra Venezuela og Cuba for å knekke fattigdommen i området. Puno ligger i Perus høyland, på grensen til Bolivia, og noen kommentatorer har derfor bemerket at det kan synes som om "venstrebølgen" i Bolivia er i ferd med å sprenge seg inn i Peru. Det har også vakt oppsikt at
annen radikal venstreallianse, bestående av tidligere og nåværende kommunister, vant guvernørpostene i to andre fylker. Perus sentralregjering regnes som en av USAs nærmeste allierte i Sør-Amerika.

(Diario Los Andes / Albanytt)


###


5. ALBA utvider bistanden til Bolivia

Evo Morales' regjering i Bolivia kan regne med hjelp utenfra i sitt forsøk på å bekjempe fattigdommen i landet. Neste år vil Cuba dele ut 200.000 briller til fattige i Bolivia, i tillegg til å sette i gang byggingen av 23 små sykehus. Mens en cubanskstøttet alfabetiseringskampanje i fjor lærte 300.000 bolivianere å lese og skrive, er målet å gi dette tilbudet til en million innbyggere i 2007. Cuba regner også med å gjennomføre 50.000 gratis synsoperasjoner neste
år. Venezuela, på sin side, lover å hjelpe landet med industribygging, ny infrastruktur og et nytt tilbud som skal sørge for gratis mat ved alle offentlige skoler.

(Prensa Latina / APG Noticias)


###


6. Oljenasjon velger miljøet

En av verdens største oljenasjoner ønsker å bli bedre på miljøvern, og har satt i gang planer for å redusere sine utslipp. Nye metrolinjer i Maracaibo, Valencia og Caracas skal ta bort forurensning fra byene. Taubaner fra de viktigste fattigstrøkene i hovedstaden til metrostasjoner i nærheten skal gjøre at flest mulig får brukt dette tilbudet. I tillegg opprettes et tognett som skal knytte
sammen landets viktigste byer.

En annen del av miljøsatsningen ble kunngjort av president Hugo Chavez i november, og kalles "energirevolusjonen". Den har som mål å få ned energiforbruket i landet og gå over til mer miljøvennlige energikilder. Som et første tiltak har regjeringen satt i gang utdeling av 52 millioner sparelyspærer som skal erstatte ordinære lyspærer i alle venezuelanske hjem. Dette vil bidra til en reduksjon i det nasjonale strømforbruket med 12,7% i løpet av 2007.

Nok et prosjekt tar sikte på å stoppe avskogingen av landet gjennom å plante av 100 millioner trær de neste fem årene.

(Venezuelanalysis.com / Albanytt)


###


7. Stenger amerikansk militærbase

USAs flybase i Manta, Ecuador må stenge. Ecuadors nyvalgte president, kristensosialisten Rafael Correa, sier nemlig at han ikke vil fornye avtalen med USA når denne utløper i 2009, i følge nyhetsbyrået UPI. Kampen mot Manta-basen, som blir brukt i USAs "krig mot narkotika" har lenge vært en sentral kampsak for de sosiale organisasjonene og venstrekreftene i Ecuador.

Rafael Correa blir innsatt som president den 15. januar i år og har lovet å gjennomføre en revolusjonær omdanning av landet for å skape en "sosialisme for det 21. århundret".

(UPI / Albanytt) 

10 comments:

Anonymous said...

flott blogg!

Anonymous said...

Dere burde hatt mer om revolusjonen i Ecuador!!! En stor hendelse!!! Viva Che, Viva Fidel!!!
hilsen en dere kjenner :-)

Redaksjonen said...

Takk for fine tilbakemeldinger. Vi gjør vårt beste. ;)

Anonymous said...

HUSK THE CUBAN FIVE!

http://www.dagsavisen.no/debatt/mom/article2522782.ece

Anonymous said...

Jævlig interessant om Venezelas miljøpolitikk!

Anonymous said...

Hei Aslak,
takk for den. Blir spennede å se hvordan responsen blir videre på dette nyhetsbrevet, har jo fått noen fine tilbakemeldinger. Nå får du få din venn Kim til å legge inn sine meninger her også, hjelpe oss i gang med diskusjonen! ;)
Even

Anonymous said...

Dokker råkke hardt. Fortsett å skrive. Rimelig inormativ side. Bruker infoen på denna sida til daglig. Ser fram til neste oppdatering. Heftig!!!

Anonymous said...

Yo, Kim Runar, hvis du bruker denne siden til daglig, så leser du sakte! Det kommer jo bare nytt nyhetsbrev hver andre eller tredje uke. Men, seff, det går jo an å lese hver utgivelse oppigjen, baklengs, stokke om kapitlene, tolke ord for ord, lete etter skjulte koder i overskriftene, skrivefeil og annet mens man venter på neste utgivelse. :)

Anonymous said...

Hej!

Fick mailet, ska lägga in länk till den här bloggen så fort som möjligt. Alltid trevligt att knyta kontakter till systrar och bröder runtom i världen...

Kamratligen,

Erik, Venezuelanyheter

Anonymous said...

Diktaturelskere!